Alarm Verildi: Ethereum Metriklerinde Sıkıntılar Var, Fiyat Düşebilir!

Ethereum (ETH) boğaları, lider altcoin’in 2.000 dolarlık destek seviyesini korumak istiyor. Fakat bu iki Ethereum metriği, aşağı yönlü bir düşüşe işaret ediyor. İşte detaylar…

Boğalar, Ethereum için 2 bin dolarlık destek seviyesini korumak için mücadele ediyor

Ethereum (ETH), 12 Mayıs’ta yaşanan piyasa genelindeki düşüşten bu yana, yukarı yönlü bir kanal oluşturmaya çalışıyor. Lider altcoin’in mevcut desteği 2.000 dolar seviyelerinde, ancak geleneksel piyasalarda olan yüksek korelasyon, yatırımcıları kripto para piyasasının canlanmasına karşı temkinli hale getiriyor.

ABD Merkez Bankası bugüne kadar piyasa performansını dikte etmeye devam etti ve büyük ekonomilerin merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına almaya çalışması nedeniyle bir belirsizlik hakimdi. 29 Mart’tan bu yana, kripto piyasaları ile S&P 500 endeksi arasındaki korelasyon 0,85’in üzerindeydi, yatırımcıların yakın zamanda daha geniş pazarlardan ayrılan Ethereum’a yatırım yapmaları pek olası gözükmüyor. Anlık olarak korelasyon istatistiği, belirli piyasaların farklı yönlerde hareket ettiğini gösteren -1’den, mükemmel simetrik bir hareketi gösteren +1’e uzanıyor. Bu arada 0 değeri, iki varlık arasında bir ilişki olmadığını gösteriyor.

17 Mayıs tarihinde ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, fiyatlar “normal bir seviyeye” dönene kadar faiz oranlarını yükselterek enflasyonu düşürme taahhüdünü yineledi. Ancak Powell, Fed’in sıkılaştırmasının işsizlik oranı üzerinde etkisi olabileceği konusunda uyardı. Dolayısıyla, geleneksel piyasalar, para otoritesinin “yumuşak iniş” planladığını öğrenince rahatlamış olsa da, bu, “fiyat istikrarı” sağlamanın beklenmeyen etkilerini hafifletmiyor.

Terra çöküşünün etkisi halen devam ediyor

Bir diğer yandan Ethereum’un fiyatını etkileyen başka bir etmen ise geçtiğimiz hafta yaşanan TerraUSD (UST) çöküşü olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda, Ethereum ağının kitlenmiş toplam değeri (TVL), önceki haftaya göre yüzde 12 azaldı. Ethereum ağının TVL’si 28,7 milyar Ethereum’dan 25,3 milyon Ethereum’a düştü. Terra’nın (LUNA) çöküşünün hızlandırdığı kötü senaryo, akıllı sözleşme blok zincirlerinde hissedilen merkeziyetsiz endüstri üzerinde kötü bir etki bırakmış bulunuyor. Peki balinalar ve diğer yatırımcılar piyasada nasıl konumlanıyor?

Uzmanlara göre değişken bir fonlama oranının olmaması nedeniyle, balinalar tarafından üç aylık vadeli işlemler tercih ediliyor. Bu sabit aylık sözleşmeler tipik olarak spot piyasalarda küçük bir primle işlem görür, bu da satıcıların ödemeyi daha uzun bir süre için ertelemek için daha fazla para talep ettiğini gösterir. Uzmanlara göre sağlıklı piyasalarda, bu tür vadeli işlemler yıllık yüzde 5 ila yüzde 12 primle işlem görmelidir. Bu teknik anlamda “contango” olarak adlandırılıyor ve kripto pazarlarına özgü değildir.

Ethereum vadeli işlem sözleşmelerinin primi, 6 Nisan tarihinde yüzde 5’in altına düşerek nötr piyasa bariyerinin altına düşüş yaşadı. Ayrıca uzmanlar, Ethereum’un indirimli fiyatına rağmen, mevcut yüzde 3,5 temel göstergenin zayıf kaldığını belirterek bu durumun alıcılardan kaldıraç talebinin olmadığının bir göstergesi olduğunu açıklıyor. Ethereum’un 12 Mayıs tarihinde 1.700 dolarlık seviyeye düşüşüyle beraber, Ethereum ağının TVL’sinin yanı sıra kalan olumlu coşku da azalmış bulunuyor. ETH fiyatının yükselen bir kanal oluşturmasına rağmen, boğalar kaldıraçlı işlemler yapmak için gereken güvenden yoksun halde bulunuyorlar. Anlık olarak lider altcoin ETH, 1,956.30 dolardan işlem görüyor. Daha fazla kripto para haberi için Kriptoarena.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!