ABD ve İran arasındaki gerilim arttıkça Bitcoin yükseliyor

ABD’nin Kasım Süleymani suikastıyla ateşlenen ve İran ile karşılıklı açıklamalarla devam eden yüksek gerilim ortamında Bitcoin güvenli liman efektininin altını çiziyor.

Bitcoin geçen Perşembe’den bu yana yüzde 10 değer kazanarak 7580 dolar üzerini gördü. Son yıllarda jeopolitik riskler ön plana çıktığında Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin artma eğilimi bu günlerde de devam ediyor.

ABDnin İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’ye suikast düzenlemesinden bu yana altın ve ABD Hazine tahvilleri gibi geleneksel givenli limanlara talep arttı. Diğer yandan petrol üretimin veya Ortadoğudan ihracatın çatışmadan etkilenebileceği endişeleriyle arttı.

DeVere Group kurucusu ve Başkanı Nigel Green;“Daha önce jeopolitik gerilimlerin arttığı zamanlarda Bitcoin fiyat artışlarını gördük. Bitcoin dijital altın olarak ününü sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

2019un ilk yarısında yaklaşık 4 bin dolar olan Bitcoin Çinin ABD vergilerine yanıt vermek için Yuanı devalüe etmesiyle Ağustos’ta 11 bin doları aştı. Bitcoin daha önce de Orta Doğudaki gerginlik dönemlerinde değer kazandı. Suudi Arabistan hükümetinin Riyad’daki bir otelde kraliyet ailesinin çok sayıda üyesini gözaltına aldığı 2017de kripto parada oynaklık artmıştı.

Fundstrat politika analisti Thomas Block; müşterilere gönderilen bir e-posta notunda; Trump’ın Süleymani’yi öldürme kararı Washington politika görünüme belirsizlik getirdi. Geleneksel olarak yabancı bir düşmanla savaşan bir başkan halkın ve kongrenin desteğini görürdü. Ancak bunlar eşi görülmemiş zamanlar. Kongrede başkan için devam eden bir azil süreci var” ifadelerini kullandı.

Belirsizliklerin yükselişine rağmen Bitcoinin kriz kaynaklı yükselişinin ne kadar devam edebileceğini öngörmek zor.

OANDA kıdemli analisti Edward Moya “Bitcoin sınırlı güvenli liman kazançları önümüzdeki günlerde geri verebilir. Bitcoin bu hafta 8 bin dolar seviyesinin üzerine çıkmazsa kripto satıcılarının agresif bir şekilde döndüğünü görebiliriz” dedi.

Comments (0)
Add Comment