50 milyar dolar kripto para birimi Çin dışına çıkarıldı

Yeni bir rapora göre 50 milyar dolardan fazla kripto para birimi geçen yıl Çindeki dijital cüzdanlardan dünyanın diğer bölgelerine aktarıldı ve ülkenin yurtdışına ne kadar para gönderilebileceğine dair katı sınırlarının potansiyel bir ihlali oldu.

New York merkezli yasal uyumluluk yazılımı sağlayıcısı Chainalysise göre Çinli yatırımcılar yıllık 50.000 Dolara kadar döviz alımıyla sınırlıyken hacim Stabilcoinlerin düzenlemeyi aşmak için kullanılabileceğini gösteriyor.

Rapor ”Tarihsel olarak varlıklı vatandaşlar gayrimenkul ve diğer varlıklara yapılan yabancı yatırımlarla hatta bazen yatırım yapmak için paravan şirketleri kullanarak bunu atlattı. Ancak hükümet bu yöntemlerden bazılarını kırdı. Kripto para birimi boşluğun bir kısmını alıyor olabilir” dedi.

Buna karşılık raporda 38 milyar dolarlık kripto para biriminin Batı Avrupadan ayrıldığı belirtildi.

Chainalysis araştırmacıları Çin ekonomisinin ticaret savaşları ve Yuan devalüasyonu ile mücadele ettiğinden yatırımcıların daha fazla kripto para birimini yurtdışına taşıdığını öne sürüyor.

Chainalysis Ekonomik kaosun Çinden bir miktar sermaye kaçışına yol açmış olması mümkündür ancak Tether hareketinin çoğu Doğu Asya merkezli kripto para yatırımcılarının kripto para birimi fiyat volatilitesi yüksek olduğu bir zamanda ticaret yapmak için varlıklarını uluslararası borsalara taşıması olabilirdi yazdı.

Rapor hepsinin sermaye kaçışı olmadığını söylese de 50 milyar dolar Doğu Asyadan diğer bölgelere kripto para birimi üzerinden sermaye kaçışı için mutlak tavan olarak kabul edildiğini bildirdi.

Örneğin bir banka hesabındaki Euro Dolar veya Yen de dahil olmak üzere kripto paraları eşdeğer miktarda geleneksel para birimleri ile desteklenen blok zinciri kripto para birimi olan 18 milyar dolardan fazla değerde Tether Doğu Asya bölgelerinden başka adreslere taşındı.

Chainalysis raporunda “Bunların hepsinin sermaye kaçışı olması pek olası değil yazdı.

Rapora göre Stabilcoinlerin Doğu Asyadaki popülaritesinin çoğu Çin hükümetinin üç yıl önce kripto para için doğrudan Yuan takasını yasaklama kararından kaynaklanıyor.

Raporda “Sonuç olarak Tether Çin kripto para birimi kullanıcıları için genelgeçer para birimi oldu ve Bitcoin ile diğer standart kripto para birimlerine tırmanmanın birincil yolu oldu” bilgisi yer aldı.

Coindeskin bildirdiği üzere geçtiğimiz ay yasa dışı para transferlerinin önünü kesmek için borsa dışı kripto işlemi yapan yatırımcılar tutuklandı.

Kripto kredi platformu RenrenBitin tanınmış OTC yatırımcısı Zhao Dong polis tarafından sorgulandı. CoinDeskin bildirdiğine göre Zhao serbest bırakıldı ve sahtekarlık ile kara para aklama mücadelelerinde soruşturmalarda polise yardım ediyor.

Rapor kripto para birimlerinin Çinde saadet zinciri veya dolandırıcılık başlatmanın bilinen yöntemler olduğunu bildirdi.

Comments (0)
Add Comment