Salgında kripto para yatırımı…

Salgın bütün planları bozdu bazı hedefleri öne çekti bazı planları erteletti.

Ne salgın sona erdi ne de salgının ekonomilere ve finans piyasalarına varlık fiyatlarına etkisi.

Bütün iyimser senaryolar ikinci dalga olmayacağı üzerine kurulu bir de korkulan olursa salgında ikinci dalga sert bir şekilde yaşanırsa piyasaları çok oynak günler bekliyor demektir.

Bir önceki yazıda salgın sürecinde merkez bankalarının ve hükümetlerin aldığı kararlarla borsalarda ve ons altında neler olduğuna bakmıştık. Bugün Bitcoin’e bakalım.

Koronavirüs ilk olarak Çinde12 Aralık’ta tespit edildi. Çin yönetimi Dünya Sağlık Örgütü’nü ilk kez 31 Aralık 2019’da bilgilendirdi. 7 Ocakta Dünya Sağlık Örgütü hastalığın SARS olmadığını fakat yeni tip bir koronavirüsten kaynaklandığını açıkladı.

Japonya 16 Ocak’ta virüs ile ilgili ilk vakanın tespit edildiğini duyurdu.

Güney Kore’de de 20 Ocakta ilk vaka tespit edildi.

21 Ocakta ABD’nin Seattle kentinde ilk vaka tespit edildi.

Avrupada koronavirüs vakası ilk kez 25 Ocakta Fransada görüldü

Dünya Sağlık Örgütü 13 Martta Avrupanın artık koronavirüs salgınının merkez üssü haline geldiğini açıkladı.

Trump 13 Martta salgın nedeniyle ülke genelinde “ulusal acil durum” ilan ettiğini açıkladı.

Bitcoin oynaklıkta geri kalmadı

12 Aralık Bitcoin 7132 usd

% 43 oranında yükselişle 13 Şubat 10.222 usd

13 Mart dibi 4000 usd

13 Şubat’a göre bu dip % 60 kayıp demek.

1 Haziran zirvesi 10.398

13 Mart dibinden 1 Haziran zirvesine % 159’luk yükseliş.

Doğru zaman mı?

Dolar bildiğiniz gibi ABD’nin parası ama dünyanın derdi. Bu dertle zaten mücadele içinde olanlar üstüne salgın şoku da eklenince arayışlarını hızlandırmak zorunda kaldı.

Kripto meraklıları tarafında salgından sonra kripto paralara yatırım yapmanın mantıklı olup olmadığı konusunda farklı görüşler var.

Bazıları “daha yeni başlıyoruz” diyor. Bu görüşte olanlara göre borsa endekslerine bakılırsa küresel panik şimdilik sona erdi ama her şey pamuk ipliğine bağlı. Salgınla birlikte kağıt paranın dışında bir varlığa sahip olmak bir kez daha ne kadar önemli kendini gösterdi.

Kripto paralara yatırımı savunanlara göre “ madem bir malın miktarı artarsa değeri düşer para da bir mal merkez bankaları bugün paranın miktarını artırıp faizini dibe çekerken neyin miktarı artmıyorsa içinde bulunulan süreçte en fazla şansa o varlık sahip olacak”

Hangisi?

Bitcoin başından beri kripto para birimlerinin kralı oldu.  Yahooya göre 2020de yatırım yapmak için dört kripto para birimi var: Bitcoin Etherium NEO ve EOS.

Ama kolay değil

Kripto para dünyasında yarın ne olacağını tahmin etmek kolay değil. Bu dünyanın insanları doğru zamanı yakalama derdinde. Kripto paraya inanç var ama kazanmak için doğru zamanda harekete geçmek kilit nokta. Yanlış zamanda yanlış yerde olan hep kaybetti hep kaybedecek.

Comments (0)
Add Comment