Piyasalarda kırılma mı?

Haftaya Trump’ın 300 milyar dolarlık Çin malına yüzde 10 vergi koymasıyla başladık. Çin artık müzakere edilemez anlaşma sağlanamaz diye değerlendirdiği Trump tavırlarına karşı “savaş istiyorsanız savaş barış istiyorsanız barış” dedi ve pazartesi akşamı yuanın dalgalanmasına izin vererek ya da dalgalanmayı bizzat sağlayarak piyasaları salladı. USDCNY paritesinde 137 ay sonra 7 seviyesi aşıldı. Çin’in amacı veya ümidi Trump’ın ekonomi/piyasalar üzerinden yıpratılarak seçimi kazanmaması. 

ABD borsaları sert düştü Uzakdoğu piyasaları düştü Avrupa borsaları zaten çok canlı değildi bir darbede ABDÇin çekişmesinden yedi.
Ons altına gün doğdu Çarşamba günü 1510 dolar seviyesini gördü. Son 3 günde yükseliş %6’ya yaklaştı. Altın son 6 yılın en yüksek seviyesinde.

Ons altının uzun vadeli görünümü

Ticaret savaşı konusunda görüşümüz hala sabit işin prova kısmındayız 2020 seçiminde Trump seçilirse asıl gösteriyi o zaman izleyeceğiz. Seçime kadar sakin kalması beklenen Trump ise şok yaşatmaya devam ediyor. Bir taraftan Çin’i tarifelerle sıkıştırırken diğer taraftan yuanın değeri ile oynuyorsunuz diyip Çin’i kur manipülatörü olmakla suçluyor.

Bu çekişmeyi piyasa etkileri üzerinden konuşalım.

Eğer Trump 1 Eylül’de 300 milyar dolarlık Çin malına %10 vergiyi devreye sokarsa Çin bu hamleyi artık karşılıksız bırakmayacak ve piyasalar iyice gerilecek. 

Tahvil faizleri düşüyor. Çünkü küresel çapta düşük büyüme/düşük enflasyon merkez bankalarını düşük faiz ve gevşeme patikasına sokuyor merkez bankaları senkronize şekilde faiz indiriyor indirecek. Bu ons altın için iyi haber. Gerilim artıp daha düşük faiz ortamına doğru gidildikçe ons altın yatırımcısı mutlu olacak.

Hisse senedi piyasaları hem ticaret savaşının kızışmasından hem de yuanın değer kaybından olumsuz etkileniyor. 

S&P 500’de son 6 gün

Tahvil faizleri düşüyor Alman 10 yıllık tahvili negatif seviyede daha derine indi rekor düşük seviyelerde. Aşağıda ABD 10 yıllık tahvilinin grafiği var.
 

Riskten kaçan tahvile ve altına yöneliyor.

Yeni bir konu başlığımız var yuanın değeri Dolar/Yuan paritesi 7’yi aşıyorsa bütün dünyada alarm zilleri çalıyor.

Yuan değer kaybetmeye devam eder USDCNY paritesi 7 seviyesi üzerinde kalırsa piyasalara huzur yok.

Benim endişemde Trump’ın ABD için Çin ile savaşırken Fed’den destek alamıyorum Fed’e rağmen kazanıyoruz ama bakın Çin para birimini manipüle ediyor bu adil bir durum değil ben de doların değerini düşürecek doğrudan ……hamleyi yapıyorum demesi. Bunu diyebilir mi? Diyebilir yaklaşık bir ay önce ABD medyasına düştü ama çok dikkat çekmedi Trump ABD Hazine’sine talimat verip dolar sattırıp diğer gelişmiş ülke paralarını aldırarak dolara %10 değer kaybettirebilir. İşte o zaman bu senaryo gerçekleşirse bizi ilginç zamanlar bekliyor demektir.

Erdoğan TURAN @erdogan_turann

Comments (0)
Add Comment