Kripto değer, paranın yerine geçecek mi?

Elbette bu başlığa “tabii ki geçecek” diye cevap verecekler olacaktır. Ancak mesele göründüğü kadar kolay değil. Paranın yerini alacak olan bir değerin her şeyden önce paranın fonksiyonlarını taşıyor olması gerekir. Hatta “en az” paranın fonksiyonlarının taşıyor olması gerekir diyorum. Aksi taktirde dünyanın şu anki düzeninde değişiklik olmayacak.

Peki paranın fonksiyonları nedir? 

Her şeyden önce değiş tokuş aracıdır. Başkasına verip alabilme kabiliyetine sahip olmalı. Borç olarak verilebilmeli ya da borç olarak alınabilmeli. 

Ortak değer ölçüsü olabilmeli. Yani herkes varlığını borcunu alacağını zenginliğini ve mal varlığını bu değerle de anlatabilmeli.

Taşınabilir olmalı. Her yerde kullanılabilecek bir özellikte olmalı.

Bölünebilir olmalı. Yani sadece 1 değerde değil az ya da çok parçaya bölünerek fonksiyonlarını yerine getirmeli. 

Dayanıklı olmalı. Yani silinip gitmemeli gitse bile maliki hak idda edebilmeli.

Tasarruf aracı olarak kullanılabilmeli. Yani emeğin ya da çabanın karşısında elde edilen değerin bir kısmı tasarruf edilebilmeli saklanabilmeli. İlerde yapılacak yatırımlar için kaynak oluşturabilmeli.

Ekonomi ve Para Politikası aracı olarak kullanılabilmeli. Yani Maliye Sanayi Ticaret Dış Ticaret politikalarının aracı olarak da kullanılabilmeli. 

Yukarıda saydıklarıma eklenecek başka fonksiyonlar da olabilir elbette. Farkındaysanız “Para Politikası” dedim. Merkez Bankası Politikası demedim. Çünkü dünyanın gittiği yerde para otoriteleri olacak ama Merkez Bankalarının var olmaya devam edip etmeyeceklerine dair bazı kuşkularım var. 

Kripto Paralar yukarıdaki fonksiyonları tek tek icra etmeye başladıktan sonra bir “para otoritesi” gerekliliği kalmayacağı gibi blockchain teknolojisiyle birçok kurumun tarihe karışacağını söyleyebilirim. 

Yine de yukarıda bahsettiğim paranın fonksiyonları dikkatli bir gözle incelenirse kripto paraların önünde daha uzun bir yol olduğunu şimdilik alsat heyecanından daha fazla bir şey önermediği söylenebilir. Ancak bir gecede çok şeyin değiştiği bir dünyada yaşadığımızı unutmayalım. Bazı gelişmeler kripto paraların kullanımını herkes için mecbur hale getirebilir. 

İlk email çıktığında “bu tutmaz” diyenleri hatırlıyorum. Bugün kripto paralar için de aynı sözleri sarf edenleri görüyor ve tebessüm ediyorum.

Comments (0)
Add Comment