Güvenli limanlar ve batan gemiler…

Petrol Fiyatları ve diğer emtialarda oldukça sert düşüşler kaydediliyor. Üretim maliyetleri açısından iyi haber gibi gözükse de tüm bu düşüşler küresel talep ile ilgili endişelerden kaynaklanıyor. Petrol Fiyatlarında 1 yıldan kısa süre içinde 70 dolardan 55 Dolarlara geldik. Doğal Gazda ise fiyat 2.83ten 1.83 Dolara geriledi. Bunlarancak kriz zamanlarında görülebilecek düşüşler.

Enerji fiyatlarındaki sert gerilemeye rağmen Türkiyede akaryakıt ve doğal gaz fiyatlarında yükseliş olması kurguda bir hata olduğunu gösteriyor diyebilirim. Sürekli artan maliyetler sebebiyle enerji firmalarının petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki düşüşten faydalanamadıkları bir yana EPDKnın her müsaade ettiği fiyat yükselişinde devletin daha fazla vergi topladığı da bir gerçek. 

İlginçtir daha önceki yazılarımda Altından daha fazla kazanç sağladığından bahsettiğim Paladyumda düşüşten nasibini almış. Çünkü otomotiv endüstrisi üzerinde kara bulutlar dolaşırken paladyumun yükselmesi mümkün değil. Ancak çok da fazla gerilemediğini söyleyebilirim. Ne de olsa bu günler geçecek ve paladyuma ihtiyaç duyulacak. 

Tekstilin hammaddesi sayılabilecek Pamukta da gözle görülür bir düşüş var. Kakao ve Kahve Fiyatları da Corona Virüsünden kaynaklanan kaygılar sebebiyle satış ağırlıklı yola devam ediyor. Altında ise durum elbette farklı.

Son 5 yılın en yüksek fiyatlarından işlem gören altının yükselişi devam ederken Türkiyedeki yatırımcılar Dolar/TLdeki yükselişle beraber katmerli bir kazanç tecrübe ediyorlar. Yurt Dışında Altın 1700 Dolara doğru giderken Türkiyede Altının gramı 225 TLden 325 TLye geldi. Ulusal para cinsinden muazzam bir kazanç desek yanlış olmaz. 

Tüm bunlar olup biterken kağıt paranın virüs taşıma riski sebebiyle dijital çözümler ön plana çıktı ve gevşemekte olan BITCOIN tekrar şahlandı. Son 1 haftadır tekrar 10.000 Dolar üzerine çıkmaya çalışıyor. BITCOINin TL olarak sefahati daha eğlenceli diyebilirim. Bir yılda 20.000 TLden 60.000 TLye geldi. Yani tam olarak 3 katı para kazanmış yatırımcılar. Dolar cinsinden de kazanç azımsanacak gibi değil 3800 Dolardan 9900 Dolara ulaşmış durumda. 

Geçenlerde bu örneği verdim diye eleştiren oldu. Altın ve Bitcoini çıkış zamanlarına göre değerlendirmem gerekiyormuş. Tabii bu eleştirinin ekonomi bilimi açısından bir anlamı olmadığı gibi araştırmacıyı da incelediğimiz meseleden uzaklaştırır. Burada analiz ettiğimiz şu: “Yatırımcılar cesaret edip hangi yatırım aracına paralarını bağlasalardı en fazla kazancı elde ederlerdi ?.”

Bitcoin kabul edilmiş ve tescil edilmiş alım satım yöntemleriyle en yüksek kazancı sağlamış yatırım aracı olarak ortaya çıkıyor. Ancak belirttiğim gibi çoğunluk Corona virüsü ve diğer riskler karşısında hala klasik yatırım araçlarını “güvenli liman” olarak görmekteler. 

Gelen haberlere göre Çin virüs için bir aşı geliştirmiş. Dilerim ki haber doğrudur. Aksi taktirde emtia fiyatlarının başaşağı gitmesinin kimseye faydası olmayacak.

Comments (0)
Add Comment