Güçlü paralara güven kaybolurken kripto paralar yükseliyor…

Bir yandan Trump küresel para ve sermaye piyasalarını alt üst eden açıklamalar yaparken diğer taraftan Altının dikkat çekici yükselişi devam ediyor. Diğer taraftan Bitcoin de benzer şekilde son 1 yılın en yüksek seviyesine yaklaşmak üzere. Açıkçası Euro ve Dolar üzerinde kara bulutlar dolaştıkça “para benzerlerinin” değeri yükselmeye başlıyor. 

Diğer kripto paralarda Bitcoin kadar güçlü bir performans olmasa da ortamdan ciddi şekilde destek buluyorlar. Yine de Bitcoin gibi algılanmaları epey zaman alacak. Bundan 5 yıl önce 500 Dolarlar seviyesinde olan Bitcoinin bugün 11.000 Dolara gelmiş olması bu kripto paranın meşaleyi taşıdığını açıkça gösteriyor. Açıkçası Çin ve Hindistan gibi ülkelerde ne zaman “parasal sıkılaştırma” yapılsa vatandaşlar Bitcoin alarak kurumsallaşmasına destek verdiler diyebilirim.

Ulusal paraların yerini tutacak bir kripto para yaratmak o kadar kolay değil. Herşeyden önce ciddi bir bilgi eksikliği var. Toplumun önemli bir kısmı kripto paraların hangi prensibe göre üretildiğini bilmiyor. Bu durum “karşılıksız mı basılıyor ?” sorusunu öne çıkartıyor. 

Geçen haftaki yazımda paylaşmıştım  Merkez Bankaları da parayı karşılığı olmadan basıyorlar. Elbette “tanınmış” para otoritesi olmaları sebebiyle bu detay önemsenmiyor. Üzerinde kabul edilmiş kişilerin imzası bulunan paralar dikkate alınıyor. Bu alışkanlığın çabucak son ermesi zor gözüküyor.

“Uyarmadan edemeyeceğim…”

Halbuki kaydi para bugün nakdi paranın en az 10 kat üzerine çıkmış durumda. Yani endişelerin büyük kısmı yersiz düşüncelere dayanıyor. Bu sebeple kripto paralarla ilgilli tanıtım faaliyetlerinin doğru şekilde yapılması lazım diye düşünüyorum. Bu konuda zarar görenler dolandırılanlar oldu.Türk Halkı yenilikleri sever ama tasarrufların doğru şekilde kullanılması ve yönlendirilmesi büyük önem taşıyor. 

Kabul etmek lazım: Merkez Bankaları Bankalar ve diğer finans kuruluşları ödeme mekanizmasının omurgasını oluşturmakta. Bu kurumların yeni bir değer ölçüsüyle huzursuz olmaları  doğal parakrediödeme mekanizmasına eklemlenecek yeni bir enstrümanı kabul etmeleri bu sebeple kolay olmuyor. 

Bana göre yeni bir değer mekanizmasının en önemli sorunu söz konusu değeri piyasada değiştokuş aracı olarak kullanacak kurum ve/veya bireyleri bulup bulamayacağı olmakta. Aslına bakılırsa para yerine geçecek bir değiştokuş aracının emtia olarak değerini belirleyen şudur: Hem ulusal hem de Uluslararası kabul edilmiş değer olması. 

Dolayısıyla bireylerin kripto paraları bir hisse senedi gibi değil öncelikle bir alış veriş aracı olarak görmeleri gerekir. Aksi taktirde bu süreç içinde çok ciddi para kaybedenler olacak ve kripto paraların günlük kullanıma geçişi bir 10 yıl daha ileri atacak.

Comments (0)
Add Comment