Eğer simyacı değilseniz…

Incrementum Digital&Physical Gold Fund. Bitcoin ve ons altına yatırım yapan bir fon. Fon yüzde75 ons altın yüzde25 Bitcoin ağırlık tutacak şekilde tasarlanmış “kendimizi diğer kripto para birimlerinden kapatmıyoruz ancak şu anda Bitcoinler açık ara en likit ve en büyük dijital para birimi” diyorlar. Mart 2020 lansmanından bu yana üç ayda fonun değeri yüzde 25 yükseldi.

Ons altın da Bitcoin de sonsuz miktarda çoğaltılamaz ve bu nedenle varlıklarının değerini korumanın ve değer artışından faydalanmanın iyi bir yolu olarak görülüyorlar.

Kıt olan değerlidir

Bitcoin’in avantajı; 21 milyondan fazla bitcoin üretilemez. Bugüne kadar yaklaşık 18 milyon bitcoin üretildi 2030 yılında 21 milyona ulaşılacağı hesaplanıyor.

Eğer simyacı değilseniz altın da istendiği gibi çoğaltılamaz. Her yıl ortalama 3.000 ton altın çıkarılıyor. Bugüne kadar dünya çapında yaklaşık 200.000 ton altın çıkarıldı.

O enflasyon bir gün gelecek

İki varlık da  enflasyona karşı iyi bir koruma sağlıyor. Incrementum gibi fonlar paralarının bir kısmını klasik para sistemi dışında yatırmak isteyen herkes için fırsat sunuyor.

Dalgalandım durulamadım

Altın ve bitcoin gibi kripto para birimleri her zaman paralel hareket etmiyor. Altın nispeten küçük fiyat dalgalanmaları gösterirken kripto paralardaki dalgalanma muazzam.

Salgında hisse senetleri gibi bitcoin de sert düştü sonra toparlandı biraz sakinleşti. Likidite krizinde insanlar (ve kurumlar) paraya ihtiyaç duydular ve bu nedenle de bitcoin ve bir dereceye kadar altın sattılar. Bu bir “acil satıştı” şimdilik geride kaldı. Peki daha uzun vadede?

Para arzı arttıkça altının ve Bitcoin’in şansı var

2.Dünya Savaşı’nın sonuna doğru Bretton Woods Sistemi ile 1 ons altının değeri 35 dolar olarak belirlendi. Böylece teoride dolaylı bir altın parasal sistemine geçildi.

1971 yılında ABD sisteme üye diğer ülkelere danışmadan ve onların onayını almadan 35 dolardan altına dönme imkanı sağlayan sabit kur uygulamasına olan taahhüdünü tek taraflı iptal etti ve para birimini serbest dalgalanmaya bıraktığını açıkladı. Ve o günden bu yana para arzı her yıl yaklaşık yüzde10 arttı. Altının fiyatı 35 dolardan 1.700 dolara yükseldi.

Para arzı artarsa arzı artmayan varlığın dolar bazındaki değeri artar. Bütün olay bu aslında. Adı altın da olsa Bitcoin de olsa sorun parada. O sorundan kaçanlar altına Bitcoin’e gidiyor.

Comments (0)
Add Comment