Çılgınlık piyasanın tabiatında var…

Salgın çılgınlığın dalgalanma boyutunu yükseltti.

Bitcoin 21 Temmuz’da 9 bin 400 dolar seviyesinden 13 gün sonra 12 bin 97 dolar seviyesine yükseldi. Bu yüzde 28 oranında yükseliş demek. 13 Mart’ta 4 bin doları gören Bitcoin bugün yüzde 200 oranında primli.

Ons altın 16 Temmuz’da 1795 dolar. 7 Ağustos zirvesi 2074 dolar. 16 işlem gününde yüzde 15’lik yükseliş yaşandı. Mart türbülansında 1451 dolar seviyesi görülmüştü. Altın Mart dibine göre yüzde 40 yukarıda.

Bugün neden yükseldi neden düştü bunu yazmak yerine yatırımcının oynaklığın yüksek olduğu dönemlerde akıl ve para sağlığını koruması için genel kabul görmüş tavsiyelere bakacağız.

İlk konu piyasalarda fırsat bitmez. Fırsatı kaçırdım mantığıyla işlem yapmak sizi harekete geçiren ana tetikleyiciyse dikkatli olun. Bütün konu zamanlama konusu doğru zamanda doğru hamle peşinde olmak gerek yoksa kalabalığın gittiği yer doğru yer demek değil.

Kendinizi sakin kafayla bir dinleyin. Niye aldınız niye sattınız neden hiç pozisyon taşımadınız. Fiyat hareketleri dışında sizin temel duruşunuzu değiştiren bir unsur yokken işlem yapıyorsanız sürü hareketinin büyüsüne kapılıyorsunuz demektir.

Kendinizi kandırmayın yaptığınız veya yapmadığınız işlemlerle ortaya çıkan sonuçlar kazançlar sizi şımartmasın kayıplar korkutmasın. Acımasızca bireysel eleştirinin yıkıcı etkisi kadar ben oldum işi biliyorum öz güveniyle devam etmek de harap edicidir. İşlem yaptıkça öğreniyorsunuz kazandıkça/kaybettikçe tecrübe kazanıyor olmalısınız asıl değer bu tecrübedir. Biriken tecrübe zamanı gelince sizi net olarak ayrıştıracak.

İşin en başında kayıp söz konusu olduğunda tahammül sınırınızı kazanırsanız kazanç limitinizi belirlemiş olmalısınız. Koşullar olağanüstü değişmemişse siz kar veya zarar hedefleriniz değişmemeli. İşlem yaptığınız makineyi kurdunuz artık piyasa nereye giderse gitsin.

Üstatları guruları yatırım fenomenlerini takip edin ama işlem yapmak için değil varsa farklı bir bakış açısını görmek için bakın. Kazancın sihirli formülü yok varsa da henüz bana veren olmadı. İhtiyacınız olan çalışmak okumak ter dökmek biraz.

Kim en dipten aldım en zirveden sattım diyorsa talihine şükretsin o her zaman olmaz. Amaç dibi süpürmek zirveyi yakalamak olmamalı. Alternatiflerine göre yatırım tercihiniz tatmin edici sonuçlar yakalamışsa işlem tamamdır.

Yatırım işi 100 metre koşusu mu 42 kilometrelik maraton mu? Tercih kişiden kişiye değişir ama yarışa 100 metre niyetiyle başlıyor ve maratona dönüyorsanız nefesiniz yetmez maraton koşusundan 100 metreye dönüyorsanız bir gün “keşke” deme ihtimalinizi yükseltiyorsunuz demektir.

Comments (0)
Add Comment