2020’de Bitcoin için umutlar artıyor

Kripto para piyasaları 2020’ye yeni umutlarla başladı. Ekosistemi geliştirecek ve özellikle Bitcoin fiyatlarını artırabilecek bir çok gelişme heyecan ile bekleniyor.

Mayıs ayında Bitcoin fiyatlarının genelde güçlü bir şekilde yukarı iten ödül yarılanması (halving) gerçekleşecek. Venezuela’nın Bitcoin ve Ethereumu Altın ve diğer döviz birimlerinin yanında merkez bankası rezervlerine eklemesi bekleniyor. Alman parlementosunun onayladığı yeni bir yasa tasarısına göre ülkede bankalar 2020 yılında Bitcoin ve diğer kripto paraları saklayabilecek ve alıpsatabilecek. Kurumsal yatırımcıların kripto paralara ilgisi artıyor. İran ve Beyaz Rusya’dan sonra Rusya da devlet himayesinde Bitcoin madenciliği başlatacağını duyurdu. Blokzincir teknolojisinin özellikle hız konusundaki sınırlarının aşılması için de yeni teknolojiler geliştiriliyor.

Tüm bu olumlu beklentilerin yanına şimdi Güney Kore’den de çok güçlü pozitif bir haber geldi: Ülkede doğrudan Devlet Başkanı Moon Jaein’e bağlı olarak çalışan ‘4. Sanayi Devrimi Komitesi’ kripto paraların ana akım finans sistemine bağlanması için tavsiye kararları aldı. 

Dünya çapında kripto para piyasalarında günlük işlem hacminin 69 milyar dolara ulaştığını ve artık kripto paraları durdurmanın mümkün olmadığını belirten komite hükümeti öncelikle  finansal kurumların kendi kripto ürünlerini geliştirmesine izin vermesini tavsiye etti. Komite Seul yönetiminin ABD’nin yaptığı gibi kripto paralara dayalı türev ürünlerini yasallaştırabileceğini belirtti. Komite ayrıca Güney Koreli kuruluşların yerli saklama çözümleri geliştirmesini kripto para borsalarına lisans uygulaması getirilmesini ve Bitcoin’in doğrudan ülkenin Menkul kıymetler borsası ‘Korea Exchange’de işlem görmeye başlamasını önerdi.

4. Sanayi Devrimi Komitesi daha önce de hükümete acilen kripto paralar ve dağıtık veritabanı teknolojileri (DLT) için yasal zemin oluşturmasını tavsiye etmişti. Komite ayrıca idarenin kripto paralarda spekülasyonu engellemeye odaklanmasının Güney Kore’nin blokzincir ve kripto paralarda küresel rekabet gücünü düşürdüğü uyarısını yapmıştı.

Sanırım benzer bir komiteye Türkiye’de de büyük ihtiyaç var. Aslında 2020’ye ülke olarak da kripto paralar ve DLT alanında büyük umutlarla giriyoruz. Merkez Bankası dijital para çalışmaları başlattı BİGA Projesi ile Takasbank dünyada ilk kez bir menkul kıymetler borsasının garantisi ile adeta altına dayalı bir sabit kripto para (stable coin) işlem platformu kurdu ve SPK kripto paralar da yasal çerçeve için harekete geçti. 

Neden yasal çerçeve bir an önce netleştirilip Beyaz Rusya Baltık ülkeleri ve Malta’nın yaptığı gibi vergi avantajlari getirilip İstanbul Finans Merkezi bir kripto para ve DLT projeleri cenneti yapılmasın? İstanbul Finans Merkezi bu şekilde blok zinciri teknolojisi için bir küresel buluşma noktası haline getirilirse yurtdışından kolayca milyarlarca dolarlık yatırım alınması söz konusu olacaktır. 

Türkiye yine henüz çok yeni olan bu alanda dünyada ilkleri yapma fırsatına sahip. Neden Güney Kore’den önce davranıp Bitcoini Borsa İstanbul’da işleme açmayalım? Neden Almanya’dan önce davranıp bankacılık sistemimize kripto para saklama ve alımsatım yapma hakkı tanımıyalım? Neden Venezuela’dan önce Bitcoini Dolara alternatif olarak merkez bankası rezervlerimize eklemeyelim? Ve neden tüm dünyadan önce davranıp gerçek talep oluşturacak bir Bitcoin ETF’i (borsa yatırım fonu) çıkarmayalım? 

Daha önce başka alanlarda yapıldığı gibi “önce ‘gelişmiş’ ülkeler bunu bir ele alsın kanunen düzenlesin sonra biz onların yazdığı yasaları tercüme eder yolumuza devam ederiz” dersek pastayı yine bu ‘gelişmiş’ ülkelere kaptırırız. Benden söylemesi…

Comments (0)
Add Comment