İyi Bir Yatırımcı Bitcoin'de (BTC) Volatilite'ye Neden Olan Bu 6 Faktörü İyi Analiz EtmeliÂ

Dalgalanmaya neyin yol açtığını ve bunu en iyi nasıl tahmin edeceğinizi anlarsanız, volatilite ticaret fırsatlarına yol açar. Bu yazıda, kripto para birimlerinin öngörülemez doğasının 6 ana nedenini inceleyeceğiz.
Volatilite, bir varlığın değerinin belirli bir süre içinde değişme oranıdır. Genellikle oynaklık endeksi ile ölçülür. Bununla birlikte, Bitcoin için henüz genel olarak kabul edilmiş böyle bir endeks yoktur, çünkü bu varlık sınıfı hala oluşumunun erken aşamalarında.
Bu arada, Bitcoin'in fiyatının döngüsel volatilite ile karakterize olduğunu güvenilir bir şekilde biliyoruz ve bunun bir dizi teyidi var. 2013'ün başlarında, ilk kripto para biriminin değeri 15 dolardan 266 dolara yükseldi ve ardından 50 dolara düştü. 2018'de Bitcoin, 20 bin dolar'a yükseldi ve ardından 6 bin dolar'a düştü. Bitcoin borsa kuru yıllar içinde önemli ölçüde değişti, ancak bu değişikliklerin arkasında ne var?
Aşağıda, kripto para birimi oynaklığının ne olduğu ve büyümesini tetikleyen faktörler hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz.
1. Haberler ve Medya
Bitcoin birçokları için hala bir yenilik, bu nedenle haberlerde bununla ilgili yazılanların fiyat üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Bunlar arasında jeopolitik olaylar, hükümetin düzenleyici beyanları ve hatta sosyal medya aracılığıyla yayılan söylentiler yer alıyor. Panik yaratan ve halkta Bitcoin'in istikrarsızlaşması ve hatta yok edilmesi konusunda korku uyandıran olaylar, değerini hızla düşürebilir. Örnegin geçen hafta ABD Hazine Bakanı adayı Yellen'ın yaptığı açıklamalar piyasa'da büyük bir soğuk duş etkisi yarattı.
2. İtibari Para Birimine Kıyasla Algılanan Değer
Bitcoin, altına özgü özelliklere sahiptir; örneğin, "üretilmesi" gerekir ve her ikisi de sınırlı miktarlarda mevcuttur.
Bitcoin emisyonu, program düzeyinde sabit bir miktarla (21 milyon BTC) sınırlıdır. Öte yandan, Fiat para birimleri, istihdam oranları, enflasyon vb. dahil olmak üzere çeşitli faktörleri göz önünde bulundurması gereken hükümetler tarafından kontrol edilir. Bu nedenle, itibari para birimlerinin değerindeki düşüş veya artış, insanların yatırım kararlarını da etkiler.
3. Çatallar
Yazılımların uyumsuz sürümlerinin ortaya çıkmasına ve bir arada bulunmasına yol açan geliştiriciler arasında anlaşmazlıklar ortaya çıktığında çatallar oluşur. Budurum, kafa karışıklığına neden olur. Sonuç olarak, tüccarlar çataldan sonra ne olacağını tahmin etmeye ve buna göre işlem yapmaya çalıştıkça oynaklık artar.
4. Balinalar
Balinalar önemli bir Bitcoin payına sahip birkaç kişi veya şirkettir. Balinaların spot borsalardaki siparişleri tüm piyasayı etkiliyor.
5. Likidite
Likidite, bir varlığı başka coin veya nakit karşılığında makul bir fiyata hızlı bir şekilde satma veya takas etme yeteneğidir. Yüksek likidite için piyasada işlem yapmaya hazır birçok alıcı ve satıcı bulunmalıdır. Büyük bir anlaşma teklif edilirse, ancak çok az alıcı ve satıcı varsa, önemli bir fiyat değişikliğini tetikleyebilir.
6. Piyasa Büyüklüğü
Bitcoin fiyatı, tıpkı herhangi bir piyasa varlığının değeri gibi arz ve talebe göre oynaklık gösterir. İnsanlar, kendileri için kabul edilebilir fiyatlardan alış ve satış yaparlar. Bir nedenden ötürü satın alma baskısı artar ve insanlar daha fazla Bitcoin alırsa fiyatlar yükselir.
Satıcılardan daha fazla baskı gelirse ve insanlar kripto para birimlerini fiat para birimleri için satarsa, fiyatlar tam tersine düşecektir. Finans dünyasının geri kalanıyla karşılaştırıldığında, Bitcoin piyasası hala küçük, bu da dalgalanmayı etkileyen diğer tüm faktörlerin burada arttığı anlamına geliyor.