İşte mayıs ayında Bitcoin fiyatını etkileyebilecek 5 unsur…

Nisan Bitcoin için fiyat açısından oldukça iyiydi. Kripto para açtığı nisan ayını 8 bin 600  ile kapattı ve yüzde 34 yükseliş gerçekleştirdi…

Mayıs Bitcoin için çok daha önemli bir ay olacak. Peki bu ay hangi gelişmeleri beklemeliyiz?

Halving

Halving kelimesini duymaktan sıkılmış olabilirsiniz ama kurtulmak zor. Bilindiği gibi Bitcoindeki blok ödülü 10 gün içinde yarıya indirilecek. Şu anda 125 BTC olan blok ödülü 625 BTCye düşecek. Başka bir deyişle günlük üretilen Bitcoin miktarı 1800 BTCden 900 BTCye çekilecektir. Halving 2012 ve 2016da şu ana kadar iki kez görüldü ancak bu sefer çok farklı pazar dinamikleri içinde gerçekleşecek. Peki bu değişen pazar dinamikleri nelerdir? Her şeyden önce kripto para ekosistemi önemli ölçüde olgunlaştı. Kripto hizmetleri Bitcoin satın almayı tutmayı ve kullanmayı kolaylaştırdı. Bitcoin alım satımı da çok daha kolay. Bu 2016 yılında zordu ve 2012de hiç yoktu. Kripto para birimleri de 2016ya kıyasla yaygın bir üne kavuştu. Çoğu insan en azından Bitcoin hakkında bilgi sahibi ve önde gelen birçok kurum dahil.

Kısa vadede halving’in etkisi olumsuz olabilir. Tarihsel verilere bakarak bunu gözlemliyoruz. Yarıya indirdikten sonra fiyat düşebilir. Bitcoin üretmek için kullanılan ekipmanın toplam hesaplama gücünü ifade eden karma hızda yarıya indirildikten sonra sert bir iniş mümkün. Böyle bir düşüş fiyat geri çekilmesine neden olabilir.

Yatırımcının ilgisi

Sokağa çıkma yasağı ve karantina nedeniyle kripto para birimlerine olan ilgide artış oldu. Son günlerde Türkiyede kripto para piyasası 24 saatte 1.6 milyar dolarlık işlem hacmiyle kırılmış bir rekor. Küresel kripto borsaları özellikle Binance de tüm zamanların hacim rekorlarını kırdı. Bu ilginin halving’e kadar olan mayıs ayında da devam etmesi bekleniyor. Yeni yatırımcı girişi kripto paraların değerinde yukarı doğru bir hızlanma anlamına geliyor.

Salgında iyileşme

Mart Bitcoin için oldukça zordu. Bu salgının çöktüğü küresel ekonomi etkili oldu. Şimdi salgının yaraları iyileşiyor. Tepeler salgında kesişti. Şimdi salgında görülen toparlanmanın bu ay daha da ilerlemesi muhtemel. Bu elbette geleneksel pazarları ve kripto pazarlarını yakından etkileyecektir.

Parasal genişleme

Mart ve Nisan dünya merkez bankalarının parasal genişleme politikalarına adım attığı aylardır. Trilyonlarca dolar değerinde yeni para yaratıldı. Bu noktada birçoğu şu soruyu sordu: Kripto paralar yaratılan para miktarına rağmen neden artmıyor? Binance CEOsu Changpeng Zhao bu soruyu şu şekilde cevaplıyor: “Bu değişikliklerin ekonomide etkili olması zaman alıyor. Kitle nüfusu söz konusu olduğunda değişiklikler hemen gerçekleşmez.”

Merkez bankaları tarafından verilen sinyaller parasal genişleme politikalarının mayıs ayında da devam edecek. Etkilerini bu ay ve önümüzdeki aylarda görmeye başlayabiliriz.

CME son işlem günü

Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinin CMEdeki son işlem gününün Bitcoinde oynaklık yarattığı neredeyse kesin. Mayıs sözleşmeleri son kez 29 Mayısta işlem görecek. Bitcoin fiyatının bu tarihten önce ve sonra daha değişken olması bekleniyor.

Comments (0)
Add Comment