2013'te Bitcoin'i Şeytan Diye Eleştiren Nobel Ödüllü New York Times Yazarı Ekonomist'ten Yeni Açıklamalar

2008'de Nobel ekonomi ödülünü alan, New York Times yazarı ve Princeton üniversitesi profesörü ünlü Amerikalı ekonomist Paul Krugman, o dönemki bir röpörtajında, Bitcoin'i dikkate almamıştı. Krugman, Bitcoin'in on yıldır piyasa'da olmasına rağmen para olma niteliğine sahip olmadığına inanıyordu.
Krugman da birçokları gibi Bitcoin'in altın gibi olduğunu belirtmişti. Önde gelen fenomenler varlığın yüksek enflasyon riskine karşı bir korunma olabileceğini düşünüyorlardı. Ekonomist, insanların kullanılmamasına rağmen, insanlarındijital varlığa değer verdiğini iddia etti. Krugman, böyle bir görüşün kripto para birimlerinin, geleceğin egemen para birimleri olacağına inanan bu düşünceye“tekno-özgürlükçü görüş” adını verdi.
Aralık 2017'de, Bitcoin fiyatları rekor seviyeye yükselirken, Krugman, kripto para biriminin bariz bir balon olduğunu söyledi. Fiyatlarının arttığını, çünkü Bitcoin'in, "kimsenin gerçekten anlamadığı süslü teknolojik bir şey" olduğunu söyledi.
Bitcoin: Şeytan
Krugman, 2013'teki ilk boğa koşusundan bu yana Bitcoin'i eleştirdi ve hatta o zamanlar varlığa "şeytan" adını verdi. Ekonomist, o zamanlar BTC’nin istikrarlı değer kaynağı konusunda da ikna olmamıştı.
Daha sonra New York Times'da 2011 tarihli bir köşe yazısında yine Bitcoin hakkında bir makale yazdı; makale, bitcointalk.org forumunda yorum yapan ShapeShift CEO'su Erik Voorhees de dahil olmak üzere pek çok kişiden eleştiri aldı:
''Aman Tanrım!!!! Krugman Bitcoin hakkında bir makale yazdı! Bu aslında ciddi bir haber! Ve Bitcoin'ciler sevinmeli, çünkü Krugman Bitcoin'e karşıysa, Bitcoin kesinlikle başarılı olacak!!
Eleştiri muhtemelen Krugman'ın daha önce yanlış tahminlerde bulunmasından kaynaklanıyordu. 1998 tarihli bir makalede ekonomist, İnternet'in gelecekteki rolünü sorguladı. Ekonomist, İnternetin dünya ekonomisi üzerindeki etkisinin faks makinelerinden daha büyük olmayacağını iddia etmişti o zamanlar.
Son olarak Krugman, "Bitcoin'i faturalarını ödemek için çok az kişi kullanıyor, ancak bazı insanlar onu uyuşturucu satın almak ve seçimleri alt üst etmek İçin kullanıyor." demişti.
Geçtiğimiz günlerde Bitcoin için hala aynı görüşleri savunup savunmadığı hakkında bir soruyu cevaplayan Krugman, Goldman Sachs, JP Morgan ve BlackRock gibi finans kurumları blockchain'e giderek ilgi göstermelerinin ve Bitcoin'in saygın kurumlar tarafından benimsenmesinin kendini de şaşırttığını söyleyerek, Ekvadorda elektrik faturalarını Bitcoin'le ödeyen köylülerden, Spotify, Airbnb, Paypal gibi platformların bu tenolojiyi benimseyip desteklemerine kadar birçok gelişmenin artık Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin hayatımızın bir parçası olduklarının bir göstergesidir dedi. Doların daha da değer kaybedeceğini belirten ekonomist, Bitcoin'in giderek daha popüler olacağına inandığını ifade etti.